Přemýšlíte někdy nad tím, jak fungují smart hodinky? Máme odpovědi

Muž se sportovními smart hodinkami

Chytré hodinky jsou neocenitelným pomocníkem do kanceláře, ale také pro volný čas. Můžete pomocí nich sledovat nejen to, co se děje v online světě, ale také třeba informace o tom, jak jste na tom zdravotně. Jak dokážou tyto údaje hodinky zjistit?

Smart watch jsou vlastně malým počítačem, který dokáže zpracovat ohromné množství dat. Pro správnou práci potřebuje připojení k internetu nebo propojení s chytrým telefonem, ve kterém si můžete zaznamenané hodnoty prohlédnout v přehledné aplikaci. O čem všem můžete mít přehled?

Chytré hodinky a monitorování spánku

Pro měření spánku se využívá tříosý akcelerometr, který dokáže určit, zda jste v pohybu a tedy vzhůru, nebo zda jste v klidu a spíte. Tomuto procesu se říká aktigrafie. Princip měření vychází z předpokladu, že určité množství pohybu odpovídá bdělosti. Naopak období klidu označuje, že spíte.

Kromě snímače akcelerometru hodinky spánek monitorují podle senzorů. Během spánku mohou měřit srdeční tep, dýchání nebo okysličení krve.

Měření stresu

Pro vyhodnocování stresu využívají hodinky údaje naměřené senzorem pro sledování srdeční frekvence. To znamená, jak rychle vaše srdce bije. To, že jste ve stresu, se dá určit podle průměrného počtu srdečních úderů. Kromě srdeční frekvence se počítá také s variabilitou srdeční frekvence, což je doba mezi jednotlivými údery srdce. Vysoká variabilita je zdravá, nízká se pojí se srdečními chorobami a dalšími zdravotními problémy.

Měření spálených kalorií

K měření spálených kalorií se používá akcelerometr, který zaznamenává váš pohyb. Čím rychlejší a namáhavější pohyby jsou, tím více kalorií spálíte. Dále se využívají údaje ze senzoru, který měří tepovou frekvenci. Na odhad spálených kalorií má vliv to, jakému cvičení se věnujete. Každá svalová skupina vyžaduje jinou intenzitu pohybu. Některé hodinky dokážou samy rozeznat, jakému cvičení se věnujete, u jiných bude potřeba aktivovat vybraný cvičební režim.

Chytré hodinky měří také bazální metabolismus. Jedná se o spalování kalorií během klidového režimu. Bazální metabolismus ovlivňuje pohlaví, výška, váha i věk, proto je potřeba tyto hodnoty do hodinek před začátkem používání zadat.

Měření kroků

Krokoměr patří mezi základní funkce smart hodinek. O měření kroků se opět stará tříosý akcelerometr, který dokáže určit, zda je uživatel v pohybu, ale také pohybové senzory. Díky zadaným osobním údajům a personalizovaným algoritmům dokáže software vyhodnotit, jaké pohyby děláte: zda jdete, běžíte nebo stojíte.

Měření krevního tlaku

Krevní tlak mohou hodinky měřit dvojím způsobem.

  1. Elektronický tlakový senzor – pomocí něj se ráno a večer provádí oscilometrická měření tlaku. Senzor vypočítává odhady systolického a diastolického tlaku.
  2. Fotopletysmograf – jedná se o snímač srdeční frekvence, který využívá pulzní oxymetr. Senzor osvětluje pokožku a měří veškeré absorpce světla. K měření využívá také hodnoty EKG.

Hodnoty krevního tlaku naměřené hodinkami jsou pouze orientační, a pokud máte s tlakem problémy, měli byste pravidelně navštěvovat lékaře.

Chytré hodinky s GPS

Pomocí GPS dokáže zařízení určovat svoji polohu. Někdy je GPS součástí chytrých hodinek, jindy pro tyto účely hodinky využívají propojení s mobilním telefonem. Pokud hodinky disponují GPS, znamená to, že v sobě mají přijímač pozičních satelitních systémů. Díky němu přijímají signály ze satelitů z oběžné dráhy, a tak hodinky dokážou určit, kde se pohybujete.

Při výběru chytrých hodinek si odpovězte na otázku, co všechno od nich očekáváte. Podle toho vybírejte funkce, které skutečně využijete.