Jak vybrat bezdrátová sluchátka pro práci v kanceláři?

Bezdrátová sluchátka pro práci v kanceláři

Pracujete v moderním open space, ale místo abyste se mohli soustředit na pracovní úkoly, ruší vás neustálý hluk? Vedle zrovna telefonuje kolega, další si nahlas pouští hudbu a opodál se skupinka lidí směje vtipům… To nemusí být zrovna ideální podmínky pro práci. Naštěstí ale existuje poměrně jednoduché řešení – kvalitní sluchátka. Vrátí vám nejen potřebný klid na práci, ale jejich využití je daleko širší. Jak ideální bezdrátová sluchátka pro práci v kanceláři vybrat?

Jak budete sluchátka používat?

Nejprve si položte otázku, při jakých činnostech budete sluchátka v práci nejčastěji používat. Často v práci telefonujete klientům nebo kolegům? Pak se zaměřte na taková sluchátka, která disponují vestavěným mikrofonem a případně i dalšími funkcemi (například dotykové ovládaní), které vám vyřizování hovorů usnadní. Je součástí vaší profese práce s audiem či videem? V takovém případě oceníte především co nejkvalitnější zvuk. Nebo byste rádi minimalizovali okolní hluk, abyste se mohli lépe soustředit? A tedy hledáte sluchátka s funkcí ANC (z anglického Active Noise Cancellation – aktivní potlačení hluku)? Preferované využití sluchátek vám může pomoci vybrat ze široké nabídky taková, která budou nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

Proč vsadit právě na bezdrátová sluchátka?

Zásadní přednostní bezdrátových sluchátek je především volnost pohybu. Kabel vám nikde nepřekáží a nejste také omezeni jeho délkou při spojení s počítačem či mobilem, což můžete nejen při mnoha pracovních aktivitách uvítat. Není tedy divu, že bezdrátová sluchátka zažívají boom. Zajímá vás, jak bezdrátová sluchátka fungují? Zvuk přenášejí pomocí rádiových vln, obvykle prostřednictvím technologie Bluetooth. Zvuk z vašeho zařízení (např. mobilního telefonu) je kódován a vysílán jako rádiová vlna. Sluchátka tuto vlnu přijmou, dekódují ji zpět do zvukového signálu a přehrají zvuk. Před prvním použitím je nutné sluchátka prostřednictvím Bluetooth technologie „spárovat“ s vaším zařízením, aby oba přístroje mohly vzájemně komunikovat.

Způsob nošení

Dalším parametrem, který budete při výběru sluchátek pro práci zvažovat, je způsob jejich nošení. Sluchátka by vás neměla nikde nadměrně tlačit, obtěžovat či způsobovat jakékoliv jiné nepohodlí. Každý typ sluchátek má – v závislosti na způsobu nošení – pochopitelně výhody i nevýhody. V základu se rozlišují:

Sluchátka na uši (On-Ear)

Sluchátka leží na ušním boltci, ale nepřekrývají celé ucho. Konstrukce bývá obvykle lehká, u některých modelů se dá i složit pro lepší skladování například na cesty. Tato sluchátka ale hůře tlumí okolní ruchy, a naopak – ostatní můžou slyšet, co si právě pouštíte. Při dlouhodobém nošení můžou být méně pohodlná.

Sluchátka okolo ucha (Over-Ear)

Tato sluchátka obepínají celé ucho a poskytují velmi dobrou izolaci od okolního hluku. Díky měkkým náušníkům jsou pohodlná i při dlouhodobějším nošení, jejich stabilitu zajišťuje také konstrukce, která se opírá o vršek hlavy, proto se můžete setkat i s označením sluchátka přes hlavu či náhlavní sluchátka. oskytují vynikající kvalitu zvuku. K nevýhodám patří jejich větší velikost i váha, a v důsledku toho i horší skladnost.

Sluchátka do uší (In-Ear)

Bezdrátová sluchátka do uší se vkládají přímo do ušního kanálku, a proto se jim přezdívá „špunty“. Tím, že ucho prakticky utěsní, velice dobře eliminují okolní ruchy. Někomu ale může být jejich dlouhé nošení nepohodlné – po čase můžete například v uchu pociťovat tlak. Z tohoto důvodu mnoho výrobců také přikládá různé velikosti silikonových kloboučků, kterými jsou sluchátka zakončena, abyste si je mohli lépe přizpůsobit velikosti svého ušního kanálku. K jejich velkým výhodám naopak patří, že jsou malá a poskytují opravdovou svobodu pohybu – když nehrají, snadno dokonce zapomenete, že sluchátko v uchu máte. Jsou také skladná a dobře přenositelná. Současná bezdrátová In-Ear sluchátka zakoupíte obvykle s dobíjecím pouzdrem, díky kterému můžete snadno prodloužit dobu jejich provozu.

Při výběru sluchátek se pak v neposlední řadě inspirujte zkušenostmi jiných uživatelů. I ty vám mohou napovědět, který z produktů je tou správnou volbou.