Jaké funkce nabízí moderní bezdrátová Bluetooth sluchátka? Poradíme, na co se zaměřit při výběru


Bezdrátová sluchátka do uší.


Bezdrátová sluchátka se poslední roky těší velké oblibě. Nabízejí nesrovnatelnou volnost pohybu a flexibilitu. Uživatelé už se nemusí trápit rozmotáváním kabelů, nefunkčním konektorem a dalšími patáliemi, jako je například omezení v podobě délky kabelu pro spojení sluchátek s mobilem nebo počítačem. Moderní bezdrátová sluchátka snadno spárujete s daným zařízením přes funkci Bluetooth. A stejně snadno je přibalíte na cesty nebo do fitka.

Ať už si vyberete stále populárnější bezdrátová sluchátka do uší – „špunty“, nebo dáte přednost sluchátkům přes hlavu, současné modely nabízejí nejen kvalitní hudební zážitek, ale také řadu funkcí pro ještě lepší uživatelskou zkušenost a využití sluchátek nejen pro poslech hudby. Na jaké technické parametry se tedy zaměřit a jak vybrat bezdrátová sluchátka, aby splnila vaše očekávání?

Aktivní potlačení hluku (ANC)
Sluchátka s funkcí ANC (z anglického Active Noise Cancellation) dokážou odfiltrovat okolní hluk. Pokud se potřebujete v jakémkoliv hlučnějším prostředí nerušeně soustředit, rozhodně vybírejte sluchátka, která funkcí ANC disponují. Taková sluchátka můžou být například vaším nepostradatelným pomocníkem pro práci v rušném open-space. Aktivní potlačení hluku je tak jedním z klíčových parametrů, na který byste se měli zaměřit při výběru bezdrátových sluchátek pro práci.

Dlouhá výdrž baterie

Potřebujete sluchátka využívat i několik hodin v kuse, včetně času tráveném na cestách? V případě bezdrátových sluchátek se proto kromě dalších parametrů dívejte také na výdrž baterie. Ta se liší nejen u jednotlivých značek a modelů, ale i v závislosti na konstrukci sluchátek (přes hlavu vs. do uší).

Připojení k více zařízením

Některá sluchátka umožňují připojení k více zařízením současně, např. k počítači a mobilnímu telefonu. Díky této funkci můžete snadno přepínat mezi hovory na telefonu a poslechem hudby na počítači, aniž byste museli sluchátka složitě přepojovat mezi přístroji.  

Vestavěný mikrofon a dotykové ovládání
Pokud často telefonujete s rodinou, přáteli či pracovními kolegy a klienty, budou se vám hodit sluchátka s vestavěným mikrofonem a dotykovými senzory pro ovládání. Díky vestavěnému mikrofonu a spárování s mobilem tak můžete se sluchátky snadno telefonovat, aniž byste museli mobil vůbec držet v ruce. Vyřizování hovorů pak ještě více usnadňují dotykové senzory umístěné přímo na sluchátkách, pomocí kterých hovor přijmete, odmítnete, aktivujete funkci potlačení hluku během hovoru nebo zesílíte/zeslabíte hlasitost. Některá sluchátka dokonce nabízejí funkci hlasového oznámení, která vás informuje o příchozím hovoru a jménu volajícího. Jiné, pokročilejší modely pak umožňují integraci s hlasovými asistenty, jako je Siri, Google Assistant nebo Alexa. Což se může hodit, pokud máte doslova plné ruce práce – pomocí hlasového příkazu snadno hovor přijmete.

Kvalita zvuku a reprodukce basů

Kvalita zvuku je při výběru sluchátek bezesporu klíčovým faktorem. A to nejen pro ty, kteří se zvukem pracují na profesionální úrovni, ale také pro běžné uživatele, kteří potřebují jasně slyšet veškeré detaily z konferenčních hovorů, interních schůzek a webinářů nebo si prostě jen na maximum užít poslech svých oblíbených songů a interpretů. U většiny moderních sluchátek se můžete na kvalitní zvuk spolehnout, přesto v něm můžou být větší či menší rozdíly. Zajímat vás budou především dva parametry:

Frekvenční rozsah
Udává rozsah frekvencí, které sluchátka mohou reprodukovat. Většina sluchátek má frekvenční rozsah od 20 Hz do 20 kHz, což odpovídá lidskému sluchovému rozsahu. Pokud hledáte sluchátka s dobrými basy, měly by mít nižší spodní frekvenci, např. 5 Hz nebo 10 Hz.

Citlivost
Měří, jak hlasitě sluchátka mohou hrát při určitém vstupním výkonu. Když mají sluchátka vyšší citlivost (což je číslo vyjádřené v dB), znamená to, že mohou hrát hlasitěji při stejném množství energie. Takže pokud hledáte sluchátka, která mohou hrát hlasitě bez potřeby velkého výkonu (např. když je používáte s mobilním telefonem), vybírejte sluchátka s vyšší citlivostí.

Myslete také na to, že i ta nejnadupanější bezdrátová sluchátka musí být v první řadě pohodlná. I tento aspekt tak při výběru rozhodně nezapomeňte zohlednit.