Znáte všechny funkce chytrých hodinek, které vám pomůžou změřit i zlepšit sportovní aktivity?

Žena se smart hodinkami

Drtivá většina chytrých hodinek zaznamenává vaši fyzickou aktivitu. Měřené údaje se liší podle toho, jaký typ hodinek máte. Některé vám jen spočítají kroky a změří ujitou vzdálenost. Jiné dokážou vyčíslit spálené kalorie, změřit tlak nebo okysličení krve. Jaké další funkce můžete při sportovních aktivitách využít?

Sportovní chytré hodinky vždy vybírejte podle toho, jaký jste sportovec. Pokud patříte do kategorie nenáročných, vystačíte si s měřením základních fyzických výkonů. Jiné nároky budete mít, pokud se řadíte mezi zapálené, nebo dokonce profesionální sportovce.

Funkce počítání kroků

Pokud hledáte hodinky pouze na měření základních fyzických výkonů, jako například počet ujitých kroků, budete vybírat ze základní kategorie gadgetů pro nenáročné. Hodinky zaznamenávají, kolik kroků za den uděláte a následně je přepočítají do vzdálenosti, kterou jste během dne ušli. Limit počtu kroků si můžete nastavit. Bude fungovat jako motivace a sledování pokroku v čase. Pravidelná fyzická aktivita, kterou je třeba chůze, vám pomůže předcházet srdečním chorobám, cukrovce a nadváze.

Měření srdečního tepu

Také měření srdečního tepu patří mezi základní funkce sportovních hodinek. Díky němu víte, jak vaše tělo reaguje na fyzickou aktivitu. Znalost tepové frekvence je důležitá pro efektivní cvičení. Pokud chcete hubnout, musíte dosáhnout jiné tepové frekvence, než když chcete nabírat svalovou hmotu.

Funkce měření tlaku

Hodinky na měření tlaku se hodí především těm sportovcům, kteří mají s tlakem problémy. Nejošemetnější je otázka sportu u lidí s vysokým krevním tlakem. I oni však mohou sportovat. Důležité je, aby sportovali pravidelně. Mohou se věnovat dynamickým a vytrvalostním aktivitám, ale s nižší intenzitou. Vždy je potřeba rozhodnutí konzultovat s lékařem.

Funkce měření výšky

Měření nadmořské výšky je přínosné především pro sportovce, kteří se věnují outdoorovým aktivitám. Typicky se jedná o horskou turistiku, lezení, ale také o běh v kopcovitém terénu. Díky naměřené výšce si můžete udělat obrázek o intenzitě tréninku, ale také o tom, jak vaše tělo na tuto výzvu reaguje. Znalost této hodnoty vám odhalí, kolik výškových metrů jste vystoupali nebo sestoupali. Měření výšky se pojí také s počtem schodů, které jste nastoupali. Právě chůze po schodech se považuje za velice efektivní formu cvičení. Zlepšuje svalovou vytrvalost a kardiovaskulární kondici.

Funkce GPS

Další funkce, kterou ocení zejména outdooroví nadšenci. Díky možnosti připojení ke globálnímu družicovému systému mohou sportovci sledovat trasu, vzdálenost i rychlost, kterou se pohybovali. Funkce je užitečná zejména pro běžce, cyklisty a turisty. Pomocí nasbíraných údajů můžete zjistit například svoji průměrnou rychlost či délku trvání tréninku. Díky GPS se také lehce zorientujete v terénu.

Funkce měření spálených kalorií

Fit hodinky dokážou spočítat, kolik kalorií jste během fyzické aktivity spálili. Výpočet se odvíjí od váhy, pohlaví, věku a intenzity cvičení. Znalost množství spálených kalorií je důležitá především pro osoby, které se snaží hubnout.

Tréninkové plány i výběr z jednotlivých aktivit

Některé současné smart hodinky nabízejí také sestavení tréninkových plánů, které vám pomůžou na cestě za vašimi sportovními cíli. Dle svých preferencí si tak můžeme navolit například zaměření sportovní aktivity (kardio, aerobní cvičení…), frekvenci cvičení i kolik kalorií chcete denně spálit. U některých chytrých hodinek můžete najít také nabídku s vybranými aktivitami (plavání, běh, chůze, ale třeba i jóga a další). Na danou aktivitu pak stačí před zahájením cvičení kliknout a o správné měření dat se už hodinky postarají samy.