Víte, že i smart hodinky si zaslouží pravidelnou péči? Poradíme, jak na ni

Čištění chytrých hodinek hadříkem z mikrovlákna

Stejně jako cokoliv jiného, co nosíte každý den, se i chytré hodinky špiní. Ulpívá na nich pot, prach a další nečistoty, které mohou negativně ovlivnit funkčnost hodinek. Důležitá je především péče o displej a řemínek.

Čištění dětských i dospěláckých smart hodinek je snadné. Potřebujete pouze vědět, zda je váš model vodotěsný a z jakého materiálu má vyrobený pásek. Každý materiál si totiž žádá jinou péči a údržbu. Jakmile to víte, stačí jen sáhnout po správných čisticích prostředcích.

Na displej musíte šetrně

Chytré hodinky většinou pořídíte se základní ochranou skla. Pokud se ale chcete vyhnout jeho rozbití nebo poškrábání, pořiďte si k němu ještě ochrannou fólii nebo tvrzené sklo. Na ochranu skla myslete už ve fázi, kdy si pokládáte otázku, jak vybrat chytré hodinky.

Obrazovka hodinek většinou nevyžaduje náročnou údržbu. Vystačíte si s vyleštěním pomocí hadříku z mikrovlákna. Díky němu z povrchu odstraníte mastnotu, nalepené nečistoty a otisky prstů.

O hadřík je ale potřeba pravidelně pečovat. Nezapomeňte ho čas od času vyprat. Pokud nemáte utěrku z mikrovlákna, můžete displej očistit nepoužitým papírovým filtrem na kávu. Filtr navlhčete vodou a krouživými pohyby jím vyčistěte displej. Pro čištění nikdy nepoužívejte papírovou utěrku. Displej hodinek totiž může poškrábat.

Čištění řemínku podle materiálu

Způsob čištění řemínku se odvíjí podle toho, z čeho je vyrobený. Kůže, silikon i kov si žádají jiné čisticí metody. Chcete si péči zjednodušit? Pokud to váš výrobek umožňuje, vysuňte řemínek z těla hodinek.

Silikonový pásek

Silikon je odolným materiálem, ale přeci jen existují přípravky, které ho mohou poškodit. Vyhněte se proto čištění detergenty na bázi silikonu. Pro čištění silikonového pásku použijte roztok z jemného mýdla a teplé vody. Mýdla použijte jen malé množství. Pásek promněte mezi prsty nebo jej otírejte měkkým hadříkem. S čištěním mezírek pomůže zubní kartáček. Po umytí nechte pásek oschnout na vzduchu.

Kožený řemínek

Kůže je přírodní materiál, který potřebuje speciální péči. Kožený řemínek nikdy neomývejte pod proudem tekoucí vody. Pokud na sobě má viditelné skvrny, použijte na jejich čištění jemný hadřík navlhčený vlažnou vodou. Řemínek hadříkem šetrně otřete. Následně jej ošetřete včelím voskem, karnaubským voskem, lanolinovým olejem nebo přípravkem, který je určený pro ošetřování přírodní kůže.

Kovový pásek

Čištění kovových řemínků je náročnější, protože se obvykle skládají z několika článků. Mají malé mezery, ve kterých se rády usazují nečistoty. Většinu kovových pásků vyčistíte tak, že je ponoříte do vody s několika kapkami prostředku na mytí nádobí. Pásek umývejte pomocí kartáčku na zuby. Jakmile je pásek čistý, opláchněte jej v teplé vodě, osušte a nechte doschnout na vzduchu.