Víte, jak vybrat nejvhodnější bezdrátová sluchátka na sport?

Žena s bluetooth sluchátky na sport

Nordic walking, posilování nebo běhání si užijete ještě víc, pokud si do uší pustíte vaši oblíbenou pecku. Jenže pro jaká sluchátka se rozhodnout, když chcete kvalitní zvuk, a přitom pohodlné nošení?

Provedení sluchátek vybírejte podle sportovní aktivity. Nezapomínejte ale ani na svůj komfort. Sluchátka musí perfektně sedět v uších, netlačit vás a zároveň zvládnout i náročné podmínky. Pot a déšť by neměly představovat problém.

Bezdrátová, nebo skutečně bezdrátová sluchátka?

Jakmile začnete s výběrem sluchátek, narazíte na termíny bezdrátová a skutečně bezdrátová neboli true wireless sluchátka. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Bezdrátová sluchátka – nemají drát, který je spojuje s přehrávacím zařízením. Jsou však spojena mezi sebou. Spojena mohou být drátem, který obvykle vede za krkem, nebo hlavovým mostem. Hlavový most vede přes hlavu.
  • Skutečně bezdrátová sluchátka – nemají žádný kabel, který by je spojoval s přehrávacím zařízením nebo mezi sebou.

Obě provedení se přehrávači připojují pomocí bluetooth.

Konstrukce sluchátek: přes uši, nebo do uší?

Konstrukci sluchátek si vyberte podle toho, jaké aktivitě se chcete věnovat.

Sluchátka s hlavovým mostem

Mušle sluchátek přes hlavu jsou spojeny hlavovým mostem. Můžete si vybrat, zda bude sluchátko ležet pouze na ušním boltci, takže se nedotýká hlavy, nebo překrývá celý ušní boltec a hlavy se dotýká.

Tato sluchátka jsou vhodná pro méně náročné aktivity, jako jsou například procházky nebo jóga. U dynamičtějších sportů se pod mušlemi mohou nepříjemně potit uši.

Sluchátka do uší

Vybírat můžete z pecek a populárnějších špuntů. Pecky sedí ve vnějším uchu. Ocení je sportovci, kteří nesnesou sluchátka hluboko v uších. Pecky však v uchu drží hůř než špunty.

Špunty se zasouvají do zvukovodu, takže jen tak nevypadnou a navíc skvěle přenáší zvuk. K dostání jsou s ušními koncovkami různých velikostí, aby v uších perfektně seděly. K dostání jsou i špunty se stabilizátory, které se upevňují za ucho. Sluchátka nevypadnou ani při nejnáročnější činnosti.

V těchto modelech můžete běhat, boxovat, jezdit na kole… zkrátka se věnovat i fyzicky náročnějším sportům.

Důležité parametry pro výběr bluetooth sluchátek

Při výběru bezdrátových sluchátek si všímejte těchto parametrů:

  • Výdrž baterie – bluetooth sluchátka by měla na jedno nabití hrát nejméně 4 hodiny. Dobíjecí pouzdro by mělo mít dostatečnou kapacitu pro opakované dobíjení.
  • ANC – pokud mají sluchátka funkci ANC, tedy aktivní potlačení zvuku, měly by také nabízet možnost jejího vypnutí. Uslyšíte hudbu, ale zároveň i ruch okolo vás. Ideální například při chůzi po ulici, kdy potřebujete slyšet i projíždějící auta, nebo při jízdě na kole v provozu.
  • Voděodolnost – chtějte sluchátka s vysokou ochranou IP, která říká, že jsou sluchátka odolná proti vniknutí pevných částic i vodě.