Přenosný Bluetooth reproduktor: s jakými typy se můžete nejčastěji setkat?

Žena ovládající bluetooth reproduktor

S přenosným Bluetooth reproduktorem si poslech hudby užijete na cestách, párty, v zimních zahradách, v obývácích, ale také třeba u vody. Při výběru proto vždy zohledněte, za jakým účelem jej chcete využívat.

K dostání je celá řada reproduktorů, které se od sebe liší nejen výkonem, ale také výdrží baterie, vzhledem, funkcemi a v neposlední řadě také odolností. K dostání jsou voděodolné reproduktory, se kterými to můžete rozbalit na pláži, nebo malé Bluetooth reproduktory, jež jednoduše připevníte na školní batoh. Pro jaký se rozhodnout?

Základní dělení přenosných Bluetooth reproduktorů

Z hlediska velikosti je možné přenosné reproduktory rozdělit na:

  • Malé Bluetooth reproduktory – jedná se o malé modely, které jednoduše schováte do batohu, a tak můžete mít hudbu všude s sebou. Obvykle jsou opatřeny poutkem pro zavěšení. Jednoduše je připnete k batohu nebo opasku u kalhot. Jejich délka se pohybuje do 10 cm. Záleží na tvaru.
  • Střední Bluetooth reproduktory – nejčastěji jsou dostupné v obdélníkovém provedení s délkou okolo 20 cm. Dobrou službu udělají v případě, že si chcete hudbu poslechnout v menší skupince lidí třeba na pikniku v parku.
  • Bluetooth party reproduktor – jak z názvu vyplývá, je určený pro pořádání větších akcí. Ozvučí velký prostor a obvykle nabízí i funkci světelných efektů. Bývají větší a těžší. Jejich hmotnost může dosahovat až k 3 kg.

S rozměry reproduktorů roste hmotnost, ale také kvalita zvuku. Rozměrnější model nabízí více prostoru k prohloubení basové složky a vložení výkonnějšího měniče, díky kterému může hrát hlasitěji.

Jak vybrat Bluetooth reproduktor?

Při výběru je potřeba sledovat několik základních parametrů:

  • Výkon – uvádí se ve wattech. Zjednodušeně lze říci, že výkon do 10 W je typický pro menší kompaktnější kousky. Od 10 do 40 W se jedná o středně výkonné modely a nad 40 W jde o reproduktor vhodný i pro větší párty.
  • Výdrž – může se pohybovat od 4 do 15 hodin na jedno nabití. Ovlivňuje ji hlasitost hudby, ale také spuštěné funkce jako zvukové nebo světelné efekty.
  • Voděodolnost – bude pro vás důležitá v případě, že chcete hudbu poslouchat u vody. Sáhněte po voděodolném reproduktoru s krytím nejméně IPX4, ale ideálně IPX7.
  • Konektory – kromě Bluetooth by měl mít reproduktor i další konektory jako USB vstup, čtečku paměťových karet, 3,5 mm jack, vstup pro mikrofon atd.
  • Funkce – některé reproduktory mohou mít FM tuner, vestavěný mikrofon, světlo nebo funkci powerbanky.
  • Frekvenční rozsah – udává rozsah zvuku, který je reproduktor schopen přehrát. Ideální rozmezí je 20 Hz až 20 kHz.

Bluetooth vybírejte podle toho, za jakým účelem jej chcete používat. Pro poslech s několika přáteli si vystačíte s menším provedením. Naproti tomu velká párty si žádá velký výkon a přídavné funkce.