Naučte se, jak správně pečovat o vaše milovaná bezdrátová sluchátka

Dívka s bezdrátovými sluchátky do uší

Bluetooth sluchátka do uší jsou vašimi parťáky, kteří vás doprovází na cestách dopravními prostředky, při sportování a práci, ale také při odpočinku. I proto byste neměli zapomínat o ně pravidelně pečovat. Jen tak prodloužíte jejich životnost a zachováte čistý zvuk.

Většina lidí bezdrátová sluchátka po vytažení z uší ihned schovává do nabíjecí základny, batohu nebo kapsy. Pamatujte, že zejména na dně batohů a kapes se drží nejrůznější špína, která se nalepí na ušní maz ulpívající na sluchátkách. Pokud si pak takto znečištěná sluchátka vložíte zpět do uší, následky v podobě zánětu uší či zhoršené kvality zvuku na sebe nenechají dlouho čekat. Jak se o Bluetooth sluchátka správně starat?

Co budete pro čištění potřebovat?

Péče o sluchátka se liší podle toho, zda používáte špunty, nebo sluchátka s hlavovým mostem. Pro čištění si připravte:

  • hadřík,
  • dezinfekční prostředek,
  • vatovou tyčinku,
  • nový měkký kartáček na zuby,
  • mýdlo,
  • vodu,
  • čisticí hmotu.

Při čištění pracujte s vodou opatrně. Sluchátka nikdy nesmí být mokrá. Před opětovným použitím musí dokonale vyschnout.

Péče o fitness sluchátka a špunty obecně

U Bluetooth sluchátek v podobě špuntů se zaměřte na péči o kovovou mřížku a silikonové koncovky. Kovovou mřížku, která vede zvuk, vyčistěte suchým zubním kartáčkem. Odstraníte tak nečistoty a ušní maz. Nečistoty „vysypte“ tak, že sluchátko otočíte mřížkou směrem k zemi a lehce klepnete na stranu s logem či ovládacím prvkem.

Čisticí hmotu zpracujte v prstech a následně jí přejeďte přes kovovou mřížku. Tím odstraníte zbylé nečistoty. Měkký hadřík lehce navlhčete dezinfekcí a přetřete jím kovovou mřížku.

Silikonové nástavce namočte na 5 minut do mírně teplé mýdlové vody. Dobře je opláchněte a poté do sucha vytřete. Než je nasadíte zpět na sluchátka, ujistěte se, že jsou zcela suché.

Údržba sluchátek s hlavovým mostem

Pokud je to možné, odstraňte náušníky a hadříkem navlhčeným mýdlovou vodou či dezinfekcí přetřete vnitřní část mušlí. Následně je vysušte papírovou utěrkou a nechte uschnout na vzduchu.

Hadříkem s dezinfekcí otřete vnitřní část měkkých náušníků. Do záhybů se dostanete pomocí vatové tyčinky napuštěné dezinfekcí.

Jestliže se vám uši pod pěnovými náušníky potí a vy nechcete, aby sluchátka začala po čase zapáchat, vkládejte je do ochranného pouzdra společně s balíčky gelových kuliček, které pohlcují vlhkost.

Díky správné péči budou vaše sluchátka dlouho dobu vypadat jako nová a hrát stejně kvalitně, jako když jste si je přinesli z obchodu.