Je možné, aby neustálé nošení chytrých hodinek ovlivňovalo vaše zdraví?

Spící žena se smart hodinkami

Nejen chytré hodinky s funkcí volání se díky svým propracovaným funkcím staly neodmyslitelným doplňkem nejednoho z vás. Řada uživatelů hodinky nesundává ani na noc. Může mít nepřetržité nošení negativní vliv na vaše zdraví?

Stejně jako se u mobilních telefonů diskutovalo o škodlivosti elektromagnetického záření, tak i u chytrých hodinek se toto téma, v závislosti ne neustálém používání, řeší. Jak se k tomu staví odborníci?

Všeho s mírou

Nošení chytrých hodinek pro uživatele není nebezpečné, pokud je používají odpovědně. Jestliže jste rozumní a disciplinovaní, rozhodně není na škodu používat chytré hodinky pro monitorování spánku nebo sportovních aktivit. Zdravý přístup k monitoringu může být i užitečný. Můžete díky němu správněji cvičit a dosahovat efektivnějších výsledků. Je však nutné pamatovat, že všeho moc škodí. Neustálá kontrola životních funkcí a naměřených hodnot souvisejících s vaším zdravím může vést u náchylnějších jedinců až k obsesi.

Mohou chytré hodinky způsobit rakovinu?

V roce 2015 zveřejnil časopis The New York Times článek, který konstatoval, že chytré hodinky mohou způsobovat rakovinu. Článek vycházel z informací uvedených agenturou pro výzkum rakoviny IARC (International Agency for Research on Cancer), který uváděl, že mobilní telefony mohou být spouštěčem rakoviny. Telefony i chytré hodinky totiž využívají stejné elektromagnetické záření.

Tvrzení se však časem ukázalo jako zavádějící. Další provedené výzkumy totiž neprokázaly, že by radiofrekvenční technologie způsobila rakovinu na buňkách zvířat či lidí. Chytré hodinky navíc přenášejí mnohem nižší množství energie a frekvencí než mobilní telefony.

Zdravotní problémy způsobené elektromagnetickým zářením

Podle výzkumů může nadměrné EMF (Electromagnetic Fields) tedy elektromagnetické pole způsobovat bolesti hlavy, změny nálady a poruchy spánku. Chytré telefony, ale také hodinky však nevyzařují tak silné záření, které by k těmto stavům vedlo.
Důležité je chytré technologie používat s rozvahou. Pokud budete neustále sledovat displeje chytrých hodinek či telefonů, mohou se bolesti hlavy nebo problémy se spánkem objevit. Proto je třeba zařízení používat zodpovědně a ve zdravé míře.

Pozitivní vliv chytrých hodinek na vaše zdraví

Pokud hodinky používáte správně, můžete se těšit z jejich přínosů. Plusové body získávají za monitorování fyzické kondice a návrhy ke zlepšení. V podstatě jsou trenérem, který kontroluje tepovou frekvenci, spalování a v některých případech umí upravit i cvičební režim. Výhodou je také monitoring pohybové aktivity, jakmile se dlouho nehýbete, například při práci u počítače, upozorní vás na nutnost pohybu. Nejenže tak uděláte něco pro svoje tělo, ale také si odpočinete mentálně.

Jestliže budete chytré hodinky používat v přiměřené míře, můžete se těšit z přínosů pro svoje zdraví a fyzickou kondici.