Jakou kameru si vybrat do svého auta? Záleží na tom, co od ní očekáváte

Muž ukazující na kameru do auta s navigací

Dění na silnicích je často dramatické, rychlé a dynamické. Na řidiče čeká spousta nástrah, na které by měli být připraveni zareagovat. Autokamera je spolehlivým nástrojem, který může objasnit dopravní nehodu nebo prokázat vaši nevinu. Jaké výhody vám autokamera přinese?

Autokamery zaznamenávají nejen video, ale také třeba rychlost jízdy, datum a čas. Kromě toho umožňují monitoring vašeho automobilu i ve chvíli, kdy je zaparkované na parkovišti. Na co při výběru kamery myslet?

Základní typy kamer do auta

Autokamery lze rozdělit podle toho, jakou oblast snímají:

  • Přední kamera do auta – snímá pouze dění před vozidlem.
  • Duální kamera – dokáže sledovat nejen dění před autem, ale také to, co se odehrává v interiéru.
  • Externí kamera – jedná se o zadní kameru do auta, která bývá propojená s kamerou na předním okně. Monitoruje dění za automobilem. Mnohdy slouží jako pomocník při parkování.

Důležité parametry, které ovlivňují kvalitu záznamu

Jakmile si vyberete typ kamery, měly by vás zajímat její parametry. Na které se vyplatí dát při výběru pozor?

Rozlišení snímače

Čím vyšší rozlišení kamera má, tím kvalitnější záznam získáte. Za minimální rozlišení se v současné době považuje Full HD, tedy 1 920 × 1 080 px. U nižšího rozlišení byste nemuseli identifikovat drobnější detaily, jako například odmrštěné části od kol vozidla před vámi.

Frekvence snímání

O tom, jak plynulý bude obraz, vás informuje parametr frekvence snímání. Udává se v hodnotách fps, tedy počtu snímků za vteřinu. Čím více snímků za vteřinu kamera pořídí, tím plynulejší obraz bude. Za optimální hodnotu se považuje 30 fps, ale setkáte se i s frekvencí 60 fps.

Nejoblíbenější a nejpoužívanější funkce

Autokamery disponují celou řadou funkcí, mezi nejoblíbenější patří:

  • Konektivita – pomocí Wi-Fi můžete kameru propojit se svým telefonem, notebookem či tabletem,
  • GPS navigace – kameru lze využívat jako navigaci,
  • FM Transmiter – přes kameru lze přehrávat audio v soustavě vašeho vozu,
  • Parkovací mód – spustí nahrávání, jakmile zaznamená pohyb před vozidlem nebo otřes v případě, že je vůz zaparkovaný,
  • ADAS – dva ochranné systémy. LDWS vás upozorní, když vybočíte z jízdního pruhu. FCWS vás varuje před nebezpečím srážky.
  • Vzdálené monitorování vozidla – autokamera může spolupracovat s mobilní aplikací, do které odešle video, případně fotografie v případě kolize či otřesu auta. Rovněž umožňuje zaznamenání a prohlížení jízdní trasy.

Jak správně umístit kameru do auta?

Kamera nesmí bránit řidiči ve výhledu. Ideální je prostor za horním předním zrcátkem nebo dolní okraj čelního skla. Připevnění je možné přes přísavky, oboustranné lepicí pásky či magnety. Magnet je nejpraktičtější, jelikož kameru můžete snadno přenášet.
Buďte na cestách v bezpečí a pojistěte se správně vybranou autokamerou.