Jak vyhodnotit své sportovní výkony? Pomohou chytré hodinky či náramek

Žena se sportovními hodinkami

Pokud si nejste jistí, zda sportujete dostatečně, správně a efektivně, uvažujte o koupi chytrého sportovního náramku nebo sportovních hodinek. Pomohou vám s měřením jakékoli aktivity.

Pravidelně běháte, chodíte na procházky, jezdíte na kole nebo plavete? Víte však, jak efektivní vaše aktivita je, kolik kalorií spálíte a jak vysoko se pohybuje vaše tepová frekvence? To vše lze jednoduše zjistit.

Sportovní hodinky i náramky změří váš výkon

Uvažujete-li o pomocníkovi, který by měřil vaši aktivitu, je nejprve třeba zjistit, zda vám budou vyhovovat spíše hodinky nebo náramek. Fitness náramky dříve často nebývaly vybaveny ani displejem a aktivitu bylo možné sledovat výhradně ve sportovní aplikaci. Některé značky stále nabízejí podobné modely, často se ale setkáte s alespoň úzkým displejem, který dokáže zobrazit datum, čas, míru nabití baterie a třeba i počet kroků nebo hodnotu srdečního tepu.

Náramky s větším displejem vám ukážou i graf srdečního tepu, krevního tlaku, míru splnění různých cílů nebo třeba tělesnou teplotu. Mezi jednotlivými přehledy lze snadno přepínat pomocí dotyku, podobně jako na dotykovém telefonu.

Některé modely fitness náramků dokážou dokonce upozornit na příchozí hovor nebo zprávu a tím už se blíží spíše funkcím, které nabízejí chytré hodinky. Taková smart zařízení zvládnou třeba také sledovat váš spánek a vzbudí vás pak v takové fázi, abyste se cítili co nejvíce odpočatí.

Zjistěte, kolik spálíte kalorií a ujdete kroků

Nejvíce informací ale vždy nabídne aplikace pro sportovní aktivity, s níž se náramky i hodinky párují. Na větším displeji, tedy v mobilu, snadno zobrazíte detailní přehledy, které vám napoví více o proběhnuté sportovní aktivitě a jejích fázích. Zjistíte tak, jestli jste nepřekročili ideální hodnotu tepové frekvence nebo se naopak nenacházeli pod ní, což by znamenalo, že pohyb nebyl tolik efektivní.

Uvidíte také, jak jste na tom se spalováním kalorií, jakou vzdálenost jste ujeli či uběhli a kolik kroků jste za určité období zvládli. Můžete tak postupně zvyšovat zátěž a dosahovat nových cílů. Zpětně pak jasně uvidíte, jak moc se zlepšujete.

Některé hodinky dokážou měřit i okysličení krve nebo míru stresu, která by vás mohla zajímat obzvlášť v pracovním životě. Možná se vám povede najít vzorce, které vedou ke zbytečně vysoké míře stresu a zvládnete je odbourat, což může mít výrazný pozitivní vliv na vaše psychické i fyzické zdraví.

Prohlédněte si aplikaci k hodinkám

Při výběru fitness náramku či smart hodinek by pro vás měla být zásadní například jejich voděodolnost, výdrž baterie a nabízené funkce. Podívejte se také, jak vypadá aplikace, s níž se zařízení propojuje. Právě ta vám totiž umožní detailní hodnocení sportovních výkonů. Je uživatelsky přívětivá a má dobré hodnocení. Design náramku či hodinek může být také rozhodující, stejně jako barevné provedení a možnost výměny pásků.