Bezpečnostní Wi-Fi kamery umí více, než jen chránit majetek před zloději

Bezpečnostní Wi-Fi kamera v interiéru

Neustálé obavy o majetek, zdraví prarodičů nebo o pohodlí vašich dětí vám způsobují stres. Můžete kvůli němu být podráždění a nervózní. Chcete mít tyto věci lépe pod kontrolou?

Mnoho lidí žije v konvenční představě, že se bezpečnostní Wi-Fi kamera používá pouze pro hlídání majetku. Ve skutečnosti však najde daleko širší uplatnění, třeba jako chůvička dětí, bezpečnostní asistentka prarodičů nebo hlídač zvířat.

Co všechno Wi-Fi kamera pohlídá?

Kamerový systém je obvykle součástí smart home neboli chytré domácnosti a stará se o bezpečí vašeho majetku. Chrání jej proti zlodějům. Kamery mohou nahrávat veškeré dění, nebo se aktivují až v případě, kdy zaznamenají podezřelý pohyb či zvuk. V případě krádeže máte díky pořízeným záznamům neprůstřelné důkazy pro policii nebo pojišťovnu. Kamera ale nemusí sloužit jen pro tyto účely. Využijete ji i jinak.

Chůvička dětí

Pokud doma máte kamerový systém, nemusíte si pořizovat chůvičky. Správně vybraná kamera totiž dětské chůvičky hravě zastane. Můžete díky ní kontrolovat, zda děti spí, nebo jsou vzhůru. Jestliže doma máte malé průzkumníky, víte, v které části domu či bytu se pohybují.
Rozhodně se vyplatí, pokud má kamera reproduktor. Můžete přes něj dítko utěšit, pokud pláče, nebo zastavit před činností, kterou ví, že nesmí dělat ve vaší nepřítomnosti.

Asistentka pro prarodiče

Stejně jako u těch nejmladších může být chytrá kamera neocenitelným pomocníkem i u nejstarších členů domácnosti. S přibývajícími roky se u člověka snižují motorické funkce. Starší lidé se hůř pohybují, mohou být zmatení a dezorientovaní. Díky možnosti propojení IP Wi-Fi kamery s jakýmkoliv chytrým zařízením sledujete dění u seniorů v reálném čase. Můžete zkontrolovat, zda ošetřovatelka přišla včas nebo zda nedošlo k nehodě. Pokud například uvidíte, že senior upadl, můžete na místo rychle přivolat záchranku.

Pro kontrolu seniorů jsou vhodné kamery s obousměrnou komunikací. Nechte kameru na dobře přístupném místě. Pokud vás potřebuje člověk z domácnosti kontaktovat, stiskne tlačítko a spojí se s vámi.

Domácí mazlíčci pod kontrolou

Psi a kočky patří mezi nejčastější spolubydlící. Abyste si nedělali starosti s tím, co se u vás doma děje v době, kdy jste například v práci, můžete kdykoliv zkontrolovat pohyb svých čtyřnohých mazlíčků po bytě či domě.

V těchto případech se vyplatí kamera se zabudovaným reproduktorem, díky kterému můžete zvíře odradit od neplech, které nemá dělat. Někteří mazlíčci trpí separační úzkostí. Psi, kteří jsou doma sami, štěkají nebo vyjí, kočky nahlas mňoukají. Díky zabudovanému mikrofonu na ně můžete mluvit a uklidnit je.

Jak vybrat vhodnou kameru

Aby IP Wi-Fi kamera spolehlivě plnila svoje poslání, měla by mít:

  • noční vidění,
  • možnost obousměrné komunikace,
  • vysokou kvalitu obrazu,
  • možnost horizontálního i vertikálního otáčení.

Důležitá je také konektivita s chytrým zařízením, díky kterému dění sledujete v reálném čase.