8 tipů, co je při výběru chytrých hodinek pro seniory důležité

Chytré hodinky pro seniory

 

Chytré hodinky pro seniory se stávají stále populárnějším doplňkem, který jim umožňuje žít aktivněji a bezpečněji. Na trhu existuje široká škála modelů s různými funkcemi, a proto může být výběr těch správných hodinek pro vašeho blízkého složitý. V tomto článku se zaměříme na nejdůležitější funkce, které by měly seniorské hodinky splňovat.

1. SOS tlačítko

Tato funkce je klíčová pro bezpečnost. V případě nouze stisknutím tlačítka aktivují hodinky alarm a odešlou zprávu s GPS polohou na přednastavené kontakty. Může se jednat o rodinné příslušníky, přátele nebo pečovatelskou službu. Zpráva může obsahovat i krátký zvukový záznam, aby si příjemci mohli udělat obrázek o situaci. SOS hodinky tak dokážou seniorovi i zachránit život.

2. Lokalizace GPS

Díky chytrým hodinkám s GPS lokátorem pro seniory budete mít vždy přehled o tom, kde se váš blízký nachází. To je užitečné v případě, že se ztratí nebo je dezorientovaný. Můžete sledovat jeho polohu v reálném čase na mapě v aplikaci na chytrém telefonu. Některé hodinky umožňují také nastavit virtuální ohrazení prostoru, které vás upozorní, pokud se senior ocitne mimo vymezenou oblast.

3. Měření základních životních funkcí

Chytré hodinky pro seniory obvykle dokáží měřit tepovou frekvenci, krevní tlak, EKG a další parametry. Tyto informace vám pomohou sledovat zdraví vašeho blízkého a včas reagovat na případné problémy. Hodinky s EKG umí zachytit i srdeční arytmii, která může být bezpříznaková, ale představuje vážné zdravotní riziko.

4. Detektor pádu

V případě pádu hodinky automaticky aktivují alarm a odešlou zprávu s GPS polohou na přednastavené kontakty. To je důležité zejména pro seniory s rizikem pádu, jako jsou osoby s osteoporózou nebo neurologickými onemocněním.

5. Velký a přehledný displej

Seniorské hodinky by měly mít velký a přehledný displej s jednoduchým rozhraním, které se snadno ovládá. Tlačítka by měla být dostatečně velká a s dobrou hmatovou odezvou, aby je mohl snadno stisknout i člověk s horšími motorickými funkcemi.

6. Dlouhá výdrž baterie

Hodinky by měly vydržet na jedno nabití co nejdéle, aby je senior nemusel neustále nabíjet. V ideálním případě by měly vydržet alespoň 2-3 dny běžného používání.

7. Kompatibilita s chytrým telefonem

Chytré hodinky jsou kompatibilní s chytrým telefonem, aby senior mohl přijímat notifikace, volat a používat další funkce. To je důležité zejména pro seniory, kteří aktivně používají chytrý telefon.

8. Vodotěsnost

Stěžejní je i vodotěsnost, aby je senior mohl bez obav nosit i v dešti nebo při sprchování a nemusel je neustále sundávat. Stupeň vodotěsnosti by měl být minimálně IP67, tzn. odolnost proti ponoření do hloubky 1 metr po dobu 30 minut.

Kromě výše uvedených funkcí byste měli při výběru chytrých hodinek pro seniory zvážit i další faktory, jako je cena, design a komfort nošení.